Εκφυλιστική νόσος δίσκου

Τι είναι η εκφυλιστική νόσος δίσκου;

Η εκφυλιστική νόσος δίσκου είναι οι φυσιολογικές αλλαγές στους δίσκους της σπονδυλικής στήλης που προκαλούν πόνο.

Οι σπονδυλικοί δίσκοι είναι σαν αμορτισέρ μεταξύ των σπονδύλων ή των οστών της σπονδυλικής σας στήλης. Βοηθούν την πλάτη σας να παραμένει ευέλικτη, ώστε να μπορείτε να τη λυγίζετε και να στρίβετε. Καθώς μεγαλώνετε, μπορούν να παρουσιάσουν σημάδια φθοράς.

Αρχίζουν να εξασθενούν και μπορεί να μην λειτουργούν καλά.

Από τι προκαλείται;

Οι σπονδυλικοί δίσκοι σας αποτελούνται από έναν μαλακό εσωτερικό πυρήνα και ένα σκληρό εξωτερικό τοιχίο. Οι δίσκοι αλλάζουν με τρόπους που μπορεί να προκαλέσουν εκφυλιστική νόσο δίσκου, όπως:

Αφυδάτωση. Όταν γεννιέστε, οι δίσκοι στη σπονδυλική σας στήλη αποτελούνται κυρίως από νερό. Καθώς μεγαλώνετε, χάνουν νερό και γίνονται πιο αραιοί.

Ρήξη. Η ένταση των καθημερινών κινήσεων και των μικρών τραυματισμών με την πάροδο των ετών μπορεί να προκαλέσει μικροσκοπικές ρήξεις στο εξωτερικό τοιχίο. Αν το τοιχίο σπάσει, ο μαλακός πυρήνας του δίσκου μπορεί να διογκωθεί ή να ξεφύγει από τη θέση του (δισκοκήλη). Αυτό μπορεί να επηρεάσει τα κοντινά νεύρα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Πιθανότατα, θα νιώθετε έναν έντονο ή συνεχή πόνο στην πλάτη και τον αυχένα σας. Τα ακριβή σας συμπτώματα εξαρτώνται από το πού βρίσκεται ο αδύναμος δίσκος και από άλλες αλλαγές που έχει προκαλέσει.

Τα κοινά σημάδια περιλαμβάνουν πόνο που:

  • Βρίσκεται στο κάτω μέρος της πλάτης, στους γλουτούς ή στους άνω μηρούς.
  • Έρχεται και φεύγει· μπορεί να είναι ενοχλητικός ή σοβαρός και μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες έως μερικούς μήνες.
  • Επιδεινώνεται όταν κάθεστε και καλυτερεύει όταν μετακινείστε και περπατάτε.
  • Χειροτερεύει όταν σηκώνετε, λυγίζετε ή περιστρέφετε τον κορμό.
  • Καλυτερεύει όταν αλλάζετε θέσεις ή ξαπλώνετε.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η φυσιοθεραπεία;

Ο γενικός σκοπός του φυσιοθεραπευτή στο iphysio είναι να σας βοηθήσει να συνεχίσετε να συμμετέχετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Ο φυσιοθεραπευτής μας θα σχεδιάσει ένα πρόγραμμα θεραπείας βάσει τόσο των ευρημάτων της αξιολόγησης όσο και των προσωπικών σας στόχων. Το πρόγραμμα θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Ασκήσεις διατάσεων και ευελιξίας
  • Ασκήσεις ενδυνάμωσης
  • Αερόβιες ασκήσεις

Αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ, αλλά μην ανησυχείτε, η έρευνα δείχνει ότι όσο περισσότερη άσκηση μπορείτε να κάνετε, τόσο πιο γρήγορα θα απαλλαγείτε από τον πόνο σας και άλλα συμπτώματα.

Το πρόγραμμα θεραπείας σας μπορεί επίσης να περιλαμβάνει χειροκίνητη θεραπεία και εκπαίδευση στη σωστή στάση σώματος.